Alsósági Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Alsósági Evangélikus Egyházközség
Lelki táplálék
TV-Cell
2005.december 10.
 

2005.december 10.

**A mi segítségünk az ÚR nevében van, aki teremtette a mennyet és a földet. Övé legyen a dicséret, dicsőség és hálaadás most és mindörökké. Ámen**

Kedves TV-nézők! A 90. Zsoltár szavaival forduljunk Isten felé, és így hangoljuk rá szívünket arra, hogy meghalljuk mai üzenetét!

*"Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten! A halandót visszatéríted a porba, és ezt mondod: Térjetek vissza, emberek! Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy őrváltásnyi idő éjjel. Elragadod őket, olyanok lesznek, mint reggelre az álom, mint a növekvő fű: reggel virágzik és növekszik, estére megfonnyad és elszárad. Bizony, elmúlunk haragod miatt, indulatod miatt megsemmisülünk, ha magad elé állítod bűneinket, titkolt vétkeinket orcád világossága elé. Elmúlik minden napunk haragod miatt, úgy elmúlnak esztendeink, mint egy sóhajtás. Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk. Ki tudja, milyen erős haragod, és milyen félelmetes felháborodásod? Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk! Fordulj hozzánk, URam! Meddig késel? Könyörülj szolgáidon! Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vígadjunk és örüljünk egész életünkben! Örvendeztess meg bennünket annyi napon át, ahányon át megaláztál, annyi éven át, ahányban rossz sorsunk volt! Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata! Kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezeink munkáját tedd maradandóvá!." Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámen "Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten! ." (Zsolt 92)*

Ádvent 3. vasárnapjának ószövetségi igéje így hangzik Ézsaiás próféta könyvének 40. fejezetéből:

*"Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! - mondja Istenetek. Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek neki, hogy letelt rabsága, megbűnhődött bűnéért, hiszen kétszeresen sújtotta az ÚR keze minden vétkéért. Egy hang kiált: Építsetek utat a pusztában az ÚRnak! Készítsetek egyenes utat a kietlenben Istenünknek! Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom, legyen az egyenetlen egyenessé és a dombvidék síksággá! Mert megjelenik az ÚR dicsősége, látni fogja minden ember egyaránt. - Az ÚR maga mondja ezt. Egy hang szól: Kiálts! Én kérdeztem: Mit kiáltsak? Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az ÚR szele. - Bizony csak fű a nép! Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad." (Ézs 40,1-8)*

Készülôdünk az ünnepre

**Bevezetés**: Karácsonyi készülődésünk a szokásos rohanás keretein belül történik. Egyre inkább csak a megszokás vezet minket, amikor ajándékokat keresünk. Egyre többször a pénz váltja ki az ötletes ajándékokat.

Karácsonyi készülődésünk azonban nem csupán ebből áll. Isten népét hosszú-hosszú készülődés jellemezte. 800 év után Keresztelő János jelent meg, aki ugyanazokat a szavakat mondta el, amelyek annak idején a próféta ajkát hagyták el. Most is ez az ige szólít meg minket, és felszólít minket az igazi készenlétre.

**1. Építkezés**

Útépítések korát éljük. A rádió milliószor elmondta: "a hétvégén ingyen utazhatunk az M5-ös autópálya új szakaszán". Milyen nagyszerű, ha új utakon járhatunk: gyorsabban, biztonságosabban, kényelmesebben!

Erdélyi barátaim viszont panaszkodnak: ilyen időben el sem lehet hagyni egyes falvakat: tengelyig süllyednek az autók a sárban, a kátyúk szinte lehetetlenné teszik a közlekedést. Milyen rossz, ha nem érhetjük el célunkat a rossz utak miatt!

Mi Jézus földre jöttével új utat kaptunk. Ingyen utazhatunk rajta: ez a kegyelem!

**2. Várakozás**

Nem tétlenséget jelent a keresztyén ember várakozása, hanem aktív cselekvést: útegyengetést. Lelki értelemben völgyek és halmok jellemzik életünket. Szinte képtelenek vagyunk haladni a nekünk kijelölt úton. Meg-megrekedünk az akadályok miatt, és reménytelennek látjuk a továbbhaladást.

Ki kell egyengetni az utat! Erre viszont mi magunk képtelenek vagyunk. Olyan jó, hogy van útegyengetőnk!

Sokszor göröngyös az út egymás felé is. Mély szakadékok teszik lehetetlenné a találkozást. Megmászhatatlan hegyek magasodnak közénk, amelyek elválasztanak minket egymás szeretetétől.

Karácsony előtt ezért fontos az útegyengetés. Jézus szavai jutnak eszembe: *"Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat. Békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled, hogy át ne adjon ellenfeled a bírónak, a bíró pedig a szolgának, és így börtönbe kerülj." (Mt 5,23-25)*

**3. Hitből fakadó kiáltás**

Önkéntelen felkiáltás szakad fel a lelkünkből, felszabadult örömmel kimondott felismerésként mondjuk ki a karácsonyi örömhírt. Úgy, ahogy azt az angyalok, a pásztorok és a napkeleti bölcsek zengték Betlehemben. Hiszen Isten maga érkezett le közénk, hogy megnyíljon számunkra is az út a mennyei Atyához. Ne szégyelljük kimondani, hogy Jézus érkezése bennünket is mélyen megérint!

**Befejezés**: Karácsony nem a megszokott ünnep, hanem mindig új tartalmat hordozó ajándék, amely Isten szeretetétről győz meg minket újra meg újra, minden éveben - reméljük: idén is. Ámen

------------------------------------
Elhangzott a TV-Cell műsorában 2005. december 10-én, Ádvent 3. vasárnapján.

Társoldalak
2005. május 15.
2005. október 9.
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster